Főoldal  |  Testünk és a pH  |  Az Új Biológia  |  Tanácsadó  |  Kapcsolat
    English 

Lúgosító és savasító ételek táblázata

Az ételek elnevezése, és hatása a pH-ra Erősen lúgosít Közepesen lúgosít Enyhén lúgosít Enyhén savasít Közepesen savasít Erősen savasít
Babfélék, hüvelyesek (idei, 90 napnál nem régebbi) szójalecitin (nem alkoholos), száraz szójabab (nem sózott, nem pörkölt limabab, szójabab (mirelit), fehér aspen bab, szójagranulátum lencse, szójaliszt, tofu csicseriborsó, veseborsó (vörös), fekete bab, búzahús(szejtán) - -
Italok lúgos víz - desztillált víz - friss gyümölcslé (nem édesített) alkohol, szeszes italok, sör, bor, kávé, tea, édesített gyümölcslevek
Fűszerek Himalaya só pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors, chili őrlemény friss fűszernövények, a fűszerek többsége curry por asztali só (minden só, ami tapadásgátlót tartalmaz és finomított), ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió mustár, ecet élesztő, lekvárok, kakaó, maláta, gyümölcskocsonya, karob, nátrium-glutamát ízfokozó (E-621), szójaszósz, rizsszirup
Zsírok (csak hidegen sajtolt olajokat vásárolj meg - - olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj olaj napraforgó olaj, szőlőmag olaj, repceolaj margarin, vaj, kukoricaolaj, ghí -
Gyümölcsök - - meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, éretlen zöld banán szilva, cseresznye, feketeribizli, nektarin, sárgadinnye, friss datolya őszi- és sárgabarack, görögdinnye, zöld húsú sárgadinnye, körte, szőlő, alma, eper, málna, ribizli, szeder, friss füge, áfonya, egres, banán, narancs, mandarin, mangó, ananász, papaya, guajáva, datolyaszilva szárított, aszalt gyümölcsök, ecetes/eltett gyümölcskompótok
Gabonafélék (idei: 90 napnál nem régebbi) - - quinoa, hajdina, tönkölybúza köles kásák, tritikálé, amaránt búza, zab, hántolt fehér rizs, barna rizs, vadrizs, fehér kenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszfélék kukorica, árpa, rozs, zabkorpa
Vörös húsok, szárnyasok és halfélék - - - édesvízi halak húsa (nem tenyésztett hal) tengeri halak húsa (nem tenyésztett hal) disznóhús, borjúhús, marhahús, csirkehús, és egyéb szárnyasok húsai, tojás, mindenféle belsőség, kagylók, tenyésztett halak
Tej és tejtermékek emberi anyatej - kecsketej tej, tejszín, tejföl, szójatej, rizstej - sajt, túró, joghurt, tejsavó, fagylalt, kazein (tejfehérje), szójasajt, kecskesajt
Csonthéjasok (nem pörkölt és nem sózott) - - mandula mogyoró, brazil vagy paradió, pekándió dió földimogyoró, pisztácia, kesudió
Gumók (gyökeres zöldségek) - cékla, zeller, retek, gyömbér fehér- és sárgarépa, torma, édes répa napraforgómag, lenmag - -
Édesítőszerek - - stevia (levél, por, őrlemény, csepp, tabletta), cikória (por a gyökér kivonatából) - - az összes mesterséges édesítőszer, szacharin, aszpartám (E-951), fehér finomított cukor, répacukor, kukoricaszirup, melasz, fruktóz, juharszirup, méz, szárított náddarabkák, nádszirup, malátaszirup, barnarizs szirup
Zöldségfélék kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldség (de nem algák) paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, hagyma, cikória, avokádó, okra karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini, articsóka, rebarbara, fekete nadálytő, vízitorma - - -


VitaFreeNet Kft. 1139 Budapest, Váci út 95. | Telefon: 06 1 788 6486 Fax: 06 1 9200 616 |
E-mail:
info@youngphorever.hu | Térkép