Főoldal  |  Testünk és a pH  |  Az Új Biológia  |  Tanácsadó  |  Kapcsolat
    English 

Az Ön egészsége szempontjából nagyon fontos a vér és a szövetek pH szintje - hogy ez mennyire savas vagy lúgos.


Sok betegség és a rossz közérzet mögött részben a testnedvek és a szövetek elsavasodása állhat.
Az egészségesen lúgos egyensúlyi állapotban a kórokozók nem tudnak megtelepedni. A jó egészség feltétele, hogy a testünk sav-bázis egyensúlya megfelelő legyen. Ezt pedig a helyes táplálkozás révén lehet elérni.

A savasság és a lúgosság viszonyát a tudomány mennyiségileg fejezi ki egy 1-től 14-ig terjedő skálán, amit úgy nevezünk, hogy pH. Ezen a skálán a 7-es érték tekinthető semlegesnek. A 7 alatti értékek jelölik a sava, a 7 felettiek pedig a lúgos tartományt. Technikai értelemben a pH-érték a hidrogénionok (pozitív töltésű molekulák) koncentrációját mutatja bármely oldat vonatkozásában. A savak és a lúgok egymással ellentétesek, és amikor bizonyos arányban találkoznak, akkor kioltják egymást, létrehozva ezzel egy semleges pH-t. Körülbelül 20-szoros mennyiségű lúgos anyag szükséges a vérben egyetlen egységnyi sav semlegesítéséhez, tehát jobb és könnyebb az egyensúlyt fenntartani, mint visszanyerni.
Ahogyan a testhőmérsékletünknek 37 fokon kell maradnia, ideálisan a vérünket is a 7,365-ös pH-értéken kell tartanunk - amely nagyon enyhén lúgos. A pH-t lehet mérni a vizeletből és a nyálból is, de a legfontosabb a vér, és ennek kell a legszűkebb sávon belül maradnia. A vérnek és a szöveteknek enyhén lúgosnak kell lennie, de például a vastagbél enyhén savas, továbbá a vizelet is enyhén savas vagy semleges kell, hogy legyen. A nyál többnyire változó.

A test betegségei sok esetben annak a következményei, hogy túl sok sav terheli meg a test pH egyensúlyát - olyan mértékig, hogy a test már a betegségek tüneteit kezdi produkálni. A túlzott savterhelést mi magunk idézzük elő azzal, amit megeszünk. A megbomlott egyensúly korai szakaszában a tünetek még nem olyan erősek, de ahogy a dolgok tovább súlyosbodnak, egyre komolyabbá válik a helyzet.
Tehát a pH csökkenése nem megengedhető. A szervezet úgy akadályozza meg ezt, hogy amikor szembetalálja magát egy csomó beömlő savval, a vér lúgos ásványi anyagokat von ki a szövetekből, hogy ezt kompenzálni tudja. Ilyen ásványi anyagok például: nátrium, kálium, kalcium, magnézium. Tudni kell, hogy egy egészséges szervezet szükséghelyzet esetére rendelkezik tartalékkal ezekből az ásványi anyagokból. De ha a táplálkozással nem kerül be elég belőlük a szervezetünkbe, és elfogy a tartalék, akkor a test máshonnan szerzi be őket, vagyis kivonja őket a csontokból vagy az izmokból, ahol természetesen szükség lenne rájuk.
Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Ha az elsavasodás túl erőssé válik ahhoz, hogy a vér ki tudja egyensúlyozni, akkor a felhalmozódott savmennyiséget a szervezet a szövetekbe nyomja, hogy ott raktározza el. A hirtelen bekövetkező vagy az újra meg újra visszatérő betegségek vagy azért jönnek létre, mert a test megpróbálja mozgósítani az ásványi anyag tartalékait, hogy megakadályozza a sejtek károsodását, vagy azért, mert a test sürgősségi megoldásokat alkalmaz a méregtelenítés érdekében. Például megpróbál megszabadulni a savaktól a bőrön keresztül, olyan tüneteket produkálva ezzel, mint az ekcéma, pattanások, de létrejöhet fejfájás, gyulladás is. Krónikus tünetek pedig akkor jelentkeznek, amikor a test már minden lehetőségét kimerítette a savak semlegesítése és kiürítése terén. Ha túl sok savas hulladék keletkezik, akkor ezek lerakódnak a különböző szervekben, vagy pedig a zsírszövetek kötik meg őket a csípőn, a hason - és még az agyban is. Savak kárósító hatását és eltárolásuk folyamatát más néven úgy is hívhatnánk, hogy öregedési folyamat.

A savas hulladék a testben előkészíti a talajt rengeteg olyan mikroszkopikus nagyságú élőlény (mikroorganizmus) számára is, amelyek potenciálisan pusztító hatással lehetnek ránk.
Mikroorganizmusok özönétől fertőzve élünk, amibe éppúgy beletartoznak az élesztő-, penész, és egyéb gombák, mint a baktériumok és a vírusok. De ami még ennél is rosszabb: nemcsak a mikroorganizmusok áldozata vagyunk, hanem anyagcseréjük mérgező végtermékeié is, másnéven a mikotoxinoké, és az exotoxinoké. A mikroorganizmusok akkor hozzák létre ezeket a savas méreganyagokat, amikor megemésztik a glükózt, a fehérjéket és a zsírokat-ugyanazokat a tápanyagokat, amiket a testünk energiatermelés céljából igyekszik használni.

Ezek az információk kissé nyomasztóak lehetnek - és egy picit sem étvágygerjesztőek! De ne aggódjunk - a megoldások sokkal egyszerűbbek, mint a problémák. Ráadásul mindegyik könnyen hozzáférhető az Ön számára is.
Alapvető, hogy a szervezet lúgosságát fent tartsuk, ezáltal megfékezve a mikroorganizmusokat, hogy kiküszöböljük a mikotoxinokat, és sugárzó egészséges közérzetet biztosítsunk.

VitaFreeNet Kft. 1139 Budapest, Váci út 95. | Telefon: 06 1 788 6486 Fax: 06 1 9200 616 |
E-mail:
info@youngphorever.hu | Térkép